Thursday, December 4, 2008

Dobro dosli, mili gosti!

Ljudi nisu mnogo putovali u davna vremena, a kako su poceli da obilaze i udaljene krajeve, gost je prestao da bude retka pojava, ali gostoprimstvo ostade kao obicaj do danasnjih dana.
Putnici namernici su smatrani za bozanska bica. Domacin se trudio da ugadjanjem stekne njihovu naklonost i da im se umili. Gosti su docekivani najbolje sto se moglo, jer ukazanim gostoprimstvom se mozda mogla zadobiti bozanska zastita koju je stranac namernik mogao podariti kuci u koju je dobrodosao.

Putnik-stranac je zlim pogledom mogao da urekne kucu. Trebalo je umilostiviti i skrenuti zao pogled, izneti pred gosta sve najbolje i isponiti mu svaku zelju.
Mit o bozanskom gostu ostavio nam je obicaj gostoprimstva kao obavezu, a strah da putnik-stranac zlim okom ne urekne pogledom kucu, odavno je nestao.
Nije na odmet posluziti vino iz sarene boce. Uz vodu i slatko dobro je ponuditi prenociste i dobrodoslicu bez pitanja i obaveza da se nesto dobije za uzvrat.
Srecan put i dodjite nam opet ako vas put nanese ovuda!

Znam da ce se prica iz davnina dopasti mom teci, a bocu sam ukrasila po svojoj volji.
Sara mi je poklonila jos jedan salvet, isekla sam slicice i slozila ih po staklu. `Dekupaz` na staklu nije retkost, ali nije nimalo jednostavan za rad.
Boca ce `putovati` u Beograd da obraduje necije goste ili putnike-namernike ili mozda ulepsa naciji dom.